Back to overview

Wat zet je op een kaart? 8x inspiratie voor mooie zinnen

BLOG 4- wat zet je op een kaart_1

De intentie telt

Misschien voor de hand liggend, maar uiteindelijk gaat het erom dat de andere persoon voelt dat je oprecht meent wat je schrijft. Woorden die passen bij jouw eigen communicatiestijl zijn daarom het meest authentiek en waardevol om te gebruiken. Jouw kaart hoeft echt niet te klinken als de eerstvolgende motivational speech van een minister-president. Het beste komen jouw woorden over als de ander de oprechtheid voelt en jou in de woorden kan herkennen.


Leuke zinnen voor een felicitatiekaart, jubileum, of prestatie

  • Iemand jarig? Deel een leuk weetje uit iemands geboortejaar, eventueel ondersteund met beeldmateriaal. Je kunt ook wijzen op hoe lang je al in elkaars leven bent en wat je hoopt voor jullie relatie in de toekomst.
  • Stuur je een felicitatie voor een bereikte prestatie of jubileum? Vertel waarom je trots bent op die persoon, wat je waardeert aan hoe iemand de reis ernaartoe heeft aangepakt, hoe diegene hobbels heeft overwonnen, keuzes gemaakt, of wat jij hierover misschien zelf wel van die persoon hebt geleerd. De sleutel hierbij? Wees specifiek! Zeg dus niet ‘Ik ben trots op de hobbels die je hebt overwonnen’. Nee, noem de specifieke hobbel waar jij trots op bent.
  • Tot slot, is humor ALTIJD een recept voor succes. Kijk waar je een grapje in je woorden kunt verwerken, als dat passend is. Stuur je een geboortekaartje en ben je zelf ouder? Deel bijvoorbeeld jouw 10 regels voor succ(str)ess en noem typische (humoristische) dingen die je door schade en schande hebt geleerd door de opvoeding van je eigen kinderen. Wees creatief (en bij humor mag je een beetje overdrijven)!


Troostende zinnen voor een rouwkaart

Niks is zo persoonlijk als het rouwproces. Vermijd daarom bij rouwkaarten al helemaal de ‘tijd heelt alle wonden’-achtige clichés. Wat kun je wel doen?

  • Zeggen dat je dankbaar bent dat je de persoon hebt leren kennen en dat hij of zij onderdeel van je leven is geweest.
  • Deel een mooie herinnering over iets dat je samen hebt meegemaakt. De naasten kennen lang niet alle anekdotes of gebeurtenissen uit iemands leven, dus hoe mooi is het als jij daar zelfs als de persoon er niet meer is, nog een herinnering aan kunt toevoegen.
  • Vertel wat je een mooie eigenschap vond van die persoon, wat je zelf van iemand geleerd hebt, of welke leuke, gekke trek je altijd van iemand zal onthouden.
  • Je kunt ook iets delen dat jou veel troost heeft gegeven bij het rouwen om iemand. Let wel op dat je de gedachte deelt vanuit je eigen ervaring en niet als een advies opschrijft voor de ander. (‘Wat mij heeft getroost toen ik …verloor is….Misschien vind jij dit ook een mooie gedachte’.)
  • Je kunt ook een mooi, passend en kort gedichtje opzoeken als je het zelf moeilijk vindt om woorden te vinden.


Deze tips voor rouwkaarten kun je natuurlijk ook bij andere gelegenheden gebruiken. 

Vind je het ook met deze tips, nog lastig om meer woorden te vinden dan alleen ‘Gefeliciteerd’ of ‘Sterkte’? Vergeet niet dat alleen al het sturen van een kaartje een attent gebaar is. Bedenk ook dat je door veel en vaak te schrijven steeds creatiever wordt en dat je dan vanzelf meer ideeën krijgt. Hoe vaker je dus een kaartje schrijft, hoe beter je het af zal gaan.


Klaar om te oefenen? Zet jouw zinnen dan vandaag nog op papier en zoek een mooie kaart uit in onze webshop!